marți, 13 aprilie 2010

Este relevant feminismul în viața femeilor și a bărbaților din România comunistă, trecută?

“În măsura în care s-a referit la situația din timpul regimului comunist, mișcarea feministă a făcut-o cu resentimente generate de experiențele situației de inferioritate a femeii, dar stânjenită de cifre și de abordarea specific ă diferențelor.”(Vladimir Paști, pg/99, ed. Polirom, 2003, “Ultima inegalitate”).

În perioada comunistă, a avut loc fenomenul de „eliberare a femeilor” prin faptul că ele au fost aduse în situația de a deveni egale legal, social și economic cu bărbații. Într-un articol prezentat, Sandra Dungaciu, a enunțat faptul că regimul comunist a dat dovadă de corectitudine politică față de femei. Munca și implicarea publică erau în comunism la fel de opresive atât pentru femei cât și pentru bărbați fără a se face discriminări de gen. Femeile aveau chiar posibilitatea de a alege între munca doar în gospodărie sau și în gospodărie și un alt loc de muncă. Mihaela Miroiu evidențiează faptul că “În România, femeile au devenit cetățeni din 1948. Ele au primit acces la putere, la dreptul de vot, tocmai atunci când puterea devenise vidă de sens.” Comunismul încearcă să reducă diferențele dintre bărbați și femei astfel acordând aproxmativ aceleași drepturi ambelor sexe.
Însă sistemul comunist a introdus si anumite legi ce erau construite special pentru femei și implicit pentru creșterea populației:
-Creşterea numărului de creşe pentru ca femeia să aibă timp să se ocupe de bunul mers al producţiei.
-Îngreunarea procedurii de divorţ
-Suprimarea avortului.
Astfel femeile trebuiau să respecte aceste legi, deoarece dacă erau prinse că făceau avort erau grav pedepsite.

Socialismul românesc a fost o societate puternic diferențiată după gen. În economie, acest lucru s-a tradus prin alocarea unor locuri de muncă și domenii ale industriei, cu precădere femeilor. Acest lucru a dus la formarea unei elite managerial și intelectuale feminine ce a jucat un rol foarte important.



Sursa: Ultima inegalitate-Relațiile de gen/ Vladimir Paști; pref. de Mihaela Miroiu - Iași: Polirom, 2003
Femeile în România comunistă, Olteanu, Cristina Liana, Gheonea, Elena Politeia 2003 Bucureşti

Un comentariu:

  1. Sunt cu soțul meu de 7 ani fără copil, eu și soțul meu am încercat tot posibilul, dar nu am avut niciun rezultat, până când am întâlnit o prietenă de-a mea foarte bună care mi-a povestit despre Dr Dawn acuna și cum a ajutat-o, i-am explicat. totul la Dr Dawn acuna dupa ce am contactat-o ​​pe Whatsapp, a promis ca ma ajuta, mi-a dat niste instructiuni pe care le-am facut perfect, spre surprinderea mea am ramas insarcinata la 2 saptamani dupa ce m-a ajutat si acum am un copil frumos acum, toate datorită Dr. Dawn acuna, contactați-o pentru o soluție rapidă la problema dvs.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata.
    *Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
    *Dacă vrei să vindeci vreo boală.
    *Dacă vrei noroc în viața ta.
    *Dacă doriți să opriți avortul spontan și altele,
    : e-mail { dawnacuna314@gmail.com}
    Whatsapp: +2348032246310

    RăspundețiȘtergere